Kadaster: ministerie kiest strikte lijn

Nieuws

vrijdag 19 juli 2024

Kadaster: ministerie kiest strikte lijn

Sinds de kamerbrief van (voormalig) minister Hugo de Jonge van begin september is de NVR intensief betrokken bij de inperkingen van het ‘zoeken op naam’ in de openbare registers.

Onze belangenbehartiging voor de rentmeesters leidde tot nu toe tot volledige steun en medewerking van het Kadaster. Op basis van de door ons geformuleerde werkzaamheden en de aangedragen ‘legitieme gronden’ kunnen - tot nu toe - alleen gebruikers die zijn aangesloten bij een beroeps- of brancheorganisatie zoeken op naam.

Echter, het ministerie van BZK lijkt het Kadaster nu helaas te gaan overrulen. In het concept Kadasterbesluit van BZK worden makelaars, taxateurs en rentmeesters gemakshalve in één adem genoemd en wordt de toegang beperkt tot de taken in het kader van de Wwft. Gezien de eerdere steun die wij kregen vanuit het Kadaster is het voorstel van het ministerie verrassend en zeer teleurstellend. De beroeps- en brancheorganisaties, het Kadaster en de NVR: iedereen is verbaasd over deze wending.

De NVR laat het er vanzelfsprekend niet bij zitten. Zo maken wij gebruik van de mogelijkheid tot reageren via de consultatieronde van BZK. Tegelijkertijd leggen we onze zienswijze ook rechtstreeks bij de verantwoordelijke ambtenaren van BZK neer, die we vervolgens zullen bezoeken voor een gesprek. Of het gaat helpen kunnen we niet voorspellen, maar het is belangrijk genoeg om er alles aan te doen.

Via deze link hierbij onze reactie aan het ministerie. Voor vragen of suggesties kunt terecht bij het bureau van de NVR via info@rentmeesternvr.nl, bij Ron van der Jagt (directeur) via 06-54362255 en bij Jorrit Klein Braskamp (bestuur) via jkleinbraskamp@rentmeesternvr.nl

Sluiten