Rentmeesters bieden ministerie hulp bij pacht dossier

Nieuws

dinsdag 14 januari 2025

Rentmeesters bieden ministerie hulp bij pacht dossier

Op één van de eerste werkdagen van 2025 was een delegatie van de Nederlandse Vereniging van Rentmeesters (NVR) op bezoek bij het ministerie van Landbouw (LVVN). Daar hebben we onze hulp aangeboden en input gepresenteerd om bij te dragen aan het toekomstige pachtstelsel, een actueel vraagstuk. 

Het bleek een vruchtbare uitwisseling met de Haagse werkgroep, bestaande uit beleidsmakers en juristen van LVVN en vertegenwoordigers van het Rijksvastgoedbedrijf, RVO en Staatbosbeheer.

De noodzakelijke vernieuwing van het pachtstelsel speelt in Den Haag al vele jaren. Keer op keer lukte het niet om tot politieke besluitvorming te komen. Tegelijkertijd is pacht wel een belangrijk instrument om de verduurzaming van de landbouw te helpen realiseren. Ook kan het jonge boeren perspectief bieden om een eerlijke boterham te verdienen. Daarnaast is marktwerking van belang, zodat pacht ook voor grondeigenaren en beleggers interessant blijft. Om grond te kunnen gebruiken voor landbouw helpt het de boeren als er vermogen van investeerders beschikbaar is.

Het ministerie van LVVN is het afgelopen jaar opnieuw aan de slag gegaan om te komen tot een nieuw pachtstelsel, in overleg met de zogenaamde veldpartijen. Die veldpartijen, waaronder LTO, FPG en BLHB, zijn belangenbehartigers met uitgesproken standpunten. Terwijl de beroepsgroep van rentmeesters op het gebied van pacht de praktijkdeskundigen zijn, vertegenwoordigen zij geen eenzijdig belang. Rentmeesters werken voor alle betrokken partijen en spreken de taal aan alle kanten van de tafel. Anders dan pachters en verpachters hebben de rentmeesters er alleen belang bij dat er een toekomstgericht en werkbaar pachtstelsel komt. De NVR is daarom afgelopen jaar meermalen in Den Haag geweest om met betrokkenen van gedachten te wisselen. Daarbij is onze positie glashelder: wij zijn een professionele beroepsorganisatie, geen pure lobbyclub. Onafhankelijk, deskundig en praktisch. Zodoende lijkt de NVR de aangewezen partij om  de beleidsmakers te helpen om te komen tot wetgeving waar alle betrokkenen mee kunnen werken.

Net als in de dagelijkse praktijk kunnen rentmeesters een verbindende rol spelen door partijen tot overeenstemming te laten komen. Ook kunnen we de voorstellen op de Haagse beleidstafels toetsen op praktische uitvoerbaarheid. De concrete input van de NVR is tot nu toe vervat in twee documenten. Ten eerste een ‘Handreiking Duurzame Bepalingen’ met groene keuze opties die in pachtovereenkomsten kunnen worden opgenomen. Hiermee willen we het idee van duurzame pacht heel concreet invulling geven. Ten tweede de whitepaper 'Pacht, Landbouw en Natuur' met daarin cases en aandachtspunten voor het toekomstig pachtstelsel.

Op de foto Simon Kapteijn (voorzitter werkgroep), Frank Minnema, Lodewijk Punt en Ron van der Jagt (directeur NVR). Ook NVR-voorzitter Bram van Poppel maakt deel uit van de werkgroep, wat het belang van het onderwerp onderstreept.

20250107 Ron en Werkgroep Pacht

Sluiten